15 jun 2018

11/06/2018 Casa Oliva

Edificio plurifamiliar en el carrer de Lafont 1-3, aunque la mayor parte de la fachada da al carrer Vila i Vilà. Destaca el trabajo de forja en puertas y ventanasm los esgrafiados y las iniciales C/B en una banderola en la coronación

Gracias a Valentí Pons Toujouse por aportar:
"Aqui tens la info: casa Oliva, arquitecte: Josep Domènech Mansana"
"Aqui tienes la info: casa Oliva, arquitecto: Josep Domènech Mansana" 

























Gracias por su aportación a: Rosendo Muñiz Soler

"CARRER DE VILA I VILA
Cuando se derribaron las murallas de Barcelona en el año 1854 se procedió a crear lo que se definió como el Eixample, cuya intención fue la de urbanizar todos las tierras que circundaban la vieja ciudad amurallada. En ese ambicioso plan constructivo no quedaron englobados los terrenos que ocupaban la franja oeste de la vieja muralla, que eran los campos que iban desde los muros hasta la montaña de Montjuic. Eso no desanimó a los propietarios de aquellas tierras, que también se dispusieron a ir urbanizando unos terrenos que hasta entonces solo habían sido de labranza. Así pronto surgieron las barriadas de la França Xica, de Santa Madrona y de las Huertas de Sant Bertrán, en una nueva comarca de la creciente Barcelona que pronto sería denominada como el Poble Sec. La calle de Vila i Vila que es la que ahora nos concierne se abrió en lo que se conoció como la barriada de las Huertas de Sant Bertrán. Allí existían unos terrenos que eran propiedad de la familia Vila, tierras que había comprado en el siglo XVII, concretamente en el año 1641 don Josep Vila i Labeyola. Unos terrenos que fueron heredados por su hijo don Bertomeu Vila, y después por sus nietos don Bernat y don Mateu Vila i Calsapeu. Después llegaron sus bisnietos don Bernat y don Domènech Vila i Cuyas que siguieron manteniendo la herencia, y el hijo de estos fue el que acabó vendiendo sus terrenos a un abogado que se llamaba don Francesc Vila i Casanova, que fue el que abrió y urbanizó esta calle. Le puso el nombre de Vila porque correspondía a su apellido, que además coincidía con el apellido de la familia que le había vendido las tierras, que esta fue la razón por la que la calle en vez de llamarse carrer Vila, quedó definida para siempre como el carrer de Vila i Vila. Y con el nombre de carrer de Vila i Vila se sigue manteniendo esta calle en nuestros días.
CARRER DE VILA I VILA
Quan es van enderrocar les muralles de Barcelona l'any 1854 es va crear el que es va definir com l'Eixample, la intenció del qual va ser urbanitzar totes les terres que circumdaven la vella ciutat emmurallada. En aquest ambiciós pla constructiu no van quedar englobats els terrenys que ocupaven la franja est de la vella muralla, que eren els que anaven des dels murs fins a la muntanya de Montjuïc. Això no va desanimar els propietaris d'aquelles terres, que també es van disposar a anar urbanitzant uns terrenys que fins aleshores només havien estat de cultiu. Així aviat van sorgir les barriades de la França Xica, de Santa Madrona i de les Hortes de Sant Bertrán, en una nova comarca de la creixent Barcelona que aviat seria anomenada com el Poble Sec. El carrer de Vila i Vila que és el que ara ens concerneix, es va obrir en allò que es va conèixer com la barriada de les Hortes de Sant Bertrán. Allí existien uns terrenys que eren propietat de la família Vila, terres que havia comprat al segle XVII, concretament l'any 1641 don Josep Vila i Labeyola. Uns terrenys que van ser heretats pel seu fill don Bertomeu Vila, i després pels seus néts don Bernat i don Mateu Vila i Calsapeu. Després van arribar els seus besnéts don Bernat i don Domènech Vila i Cuyas que van seguir mantenint l'herència, i el fill d'aquests va ser el que va acabar venent els seus terrenys a un advocat que es deia don Francesc Vila i Casanova, que va ser el que va obrir i urbanitzar aquest carrer. Li va posar el nom de Vila perquè corresponia al seu cognom, que a més coincidia amb el cognom de la família que li havia venut les terres, que aquesta va ser la raó per la qual el carrer en comptes de dir-se carrer Vila, va quedar definit per sempre com el carrer de Vila i Vila. I amb el nom de carrer de Vila i Vila se segueix mantenint aquest carrer fins als nostres dies."

No hay comentarios:

Publicar un comentario