13 jul 2016

11/05/2016 Edificio Correos y Telégrafos II: Exterior

"Edificio proyectado en 1914 y construido entre 1926-29. Su carácter público y representativo determinan una composición de carácter monumentalista que tiene su expresión máxima en la fachada principal que da a la plaza de Antonio López. Una escalinata conduce a la puerta principal, presidida por cuatro columnas jónicas de gran altura. La fachada se corona con un destacado escudo de España, obra de Pere Jou, y, a los flancos, emergen los elementos más caracterizadores de la obra: las dos torres poligonales. Su desigual formato y dimensiones sirve para romper la simetría de la fachada y reforzar la relación del edificio con la Vía Laietana. La torre más alta, de gran contundencia arquitectónica, adquiere un protagonismo visual que la convierte en uno de los referentes estéticos del barrio.
Merecen una mención especial las cuatro figuras femeninas que presiden la fachada. De estilo clasicista, constituyen cuatro alegorías del servicio de correos, representadas por los objetos que sostienen: un barco, una esfera terrestre, una paloma mensajera y unas hojas de acanto, símbolo de renovación. Fueron esculpidas por Manuel Fuxà".

Ver: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1529
Via Laietana, 1




































Tras publicar esta entrada en FB hubo los siguientes interesantes comentariios:

Xavi Barcelona Aquest edifici alberga un secret....
Ramon Sales Ja explicarás!!!
Xavi Barcelona Un tunel que va fins Santa Maria del Mar, i desde alla a l'estacio de França a la Ciutadella i fins i tot es pot arrivar al edifi de la Pompeu Fabra al carrer Wellintong, cal dir que l'acces al tunel desde Correus esta tapiat.
Ramon Sales Xavi Barcelona Has fet aquets recorreguts? Es poden fer?
Xavi Barcelona Al Maig de 1982 un grup de personas de Proteccio Ciutadada (Guardia Urbana Bombers i Proteccio Civil) van fer aquest recorregut. Tambe compto amb els testimonis del personal de la seguretat propia de Correus de que alguns dels mes veterans havian anat desde l'estacio fins l'edifici per sotaterra, jo he estat just devant del acces tapat. El metro que pasa per sota Via Layetana no ho fa a una gran profunditat per lo que fa que el tunel ha de pasar per sota sense haver quedat afectat per la construccio del metro durant els primers anys del segle XX ja que els testimonis son molt posteriors. Per lo que he pogut esbrinar es que molt antigament on avui esta l'edifici de Correus va estar una esglesia anomenada Sant Sebastia, una esglesia i no pas el convent del mateix nom que havia on avui es la Llotja, i l'esglesia comunicaba per sotaterra amb Santa Maria del Mar, desde alla un altre tunel enllaçaria amb l'esglesia castrense de la Ciutadella i dins de la Ciutadella, dit per alguns testimonis, hi han una serie de tunels que comunicaban tots els edificis de la fortaleça, finalment i aquesta si la confirmo jo mateix, comunica amb l'edifici de la Pompeu Fabra per un tunel de servei paralel als tunels de las canonadas d'aigua de la cascada, com sabeu la cisterna es en el sostre de la biblioteca. El tram entre aquest tunel i l'estacio de França no he pogut contrastar feacentment si va ser disenyat per fer servei per Correos o tambe ja hi era, no he trobat gaire informacio de lo que hi havia fins i tot molt abans que l'estacio de França.
Ramon Sales Molt interesant! Si no t´importa ho incorporo a la entrada. Merci!!!

Xavi Barcelona Cap problema, ho pots fer servir, la verdadera pena es que quand jo vaig ser just devant l'acces no duia camara i el meu movil de l'epoca no en tenia tampoc.
Ramon Sales Fet. Merci Xavi, con siempre!!

Enric Comas Parer Xavi, l'església de Sant Sebastià es trobava dins del convent, a la part més propera a la llotja. Es va erigir perquè se li va atribuir al Sant haver foragitat la pesta de 1506. L'orde del clergues regulars menors ocupaven un edifici en els terrenys de la projectada i executada Ciutadella. El 1719, per compensar aquest desallotjament, Felip V els cedí l'església de Sant Sebastià i els permeté que hi afegissin el convent. Suposo que em parles d'una església consagrada a Sant Sebastià anterior, que jo desconeixia.
Xavi Barcelona De fet la referencia a l'esglesia de Sant Sebastia la vaig trobar en el llibre els fantasmes de Barcelona, que bueno aquesta es altre, tambe es van instalar camaras infrarojas perque havia qui creia de la presencia d' un espectre en una determinada estancia del edifici, ara aixo ho deixo millor per Iker Gimenez.
Tambe he sentit parlar de las "escales secretas", que condueixan als torreons, res de misterios ni secret ja que son unas simples escalas de servei que apareixen clarament en els planos i que efectivament condueixen als torreons. Tambe hi ha una dependencia que resulta molt desconeguda per el gran public, es una petita capella que hi ha a la entrada i que te una pila bautismal i alguns cuadros i poc mes. Per ultim tambe puc afirmar rotundament que l'edifici mai va tenir una porta que comuniques directament amb l'estacio de metro de Correos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario