13 may 2017

02/04/2017 Badalona. Casa de la Ciutat (Ajuntament de Badalona)

"Edificio construido en 1877 en un estilo ecléctico que conjuga elementos derivados del repertorio clásico, como las semicolumnas de las esquinas, con capitel corintio, con otros de estilo neomedieval, como las ventanas tríforas con arcos de medio punto. Es obra de Francesc de Paula del Villar Lozano, que fue arquitecto municipal y director de'Escola de Arquitectura."

Ver: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1804 
Plaça de la Vila, 1








 



Gracias a
Jose Campoy por aportar esta foto y el comentario:  
 
"En los escudos laterales sólo tienen 3 baras rojas.
Curioso, porque ?."
 
 Gracias a
Francesc Palacio Serra por aportar esta respuesta donde se explica el supuesto motivo :

"El constructor de l'Ajuntament de Badalona va posar-hi un escut incomplet perquè no cobrava
Badalona.- 
Un detall atribuït a l'enuig amb què l'arquitecte va afrontar el tram final de la construcció de l'Ajuntament ha portat polèmica a Badalona, un segle i mig després de la finalització de l'obra. La coloració de la façana, fins ara grisa, ha deixat al descobert que un dels sis escuts de Catalunya que adornen els dos capitells està incomplet. Mentre els responsables de la recent restauració advoquen per la conservació del detall, alguns demanen la restitució del que consideren una ofensa.

Francesc de Paula del Villar, arquitecte municipal de Badalona a mitjan segle XIX, va acabar la construcció de l'Ajuntament molt empipat per les imposicions que li va fer l'alcalde de l'època, Josep Viñas, i perquè no cobrava. l'enuig de l'arquitecte va arribar a tal extrem que va decidir posar només tres barres a un dels sis escuts fins ara incolors que coronen els dos capitells de l'entrada a la casa consistorial. És l'escut que queda més a l'esquerra en el capitell de la banda de mar. Les dues coses -l'enuig i el detall- s'han descobert un segle i mig després arran de la remodelació de la Casa de la Vila. El buidatge previ de l'edifici va permetre recuperar un document en què Francesc de Paula del Villar es queixava de no haver cobrat un dels terminis de la quantitat pactada per fer l'obra -40.000 rals de l'època-. d'altra banda, l'acabat final de la restauració va fer possible la descoberta de la firma de Del Villar, un detall inapreciable fins ara, quan s'ha decidit donar color a algunes parts de la façana. Els escuts, ara pintats amb els colors de la senyera, porten les barres esculpides en relleu.
Ahir, la secció local d'ERC va presentar una instància en què demana la restitució del que considera un error dels restauradors actuals. És el que pensen la majoria de veïns quan miren enlaire -l'altra tesi apunta a un despreniment de l'extrem esquerre de l'escut- i el que ha portat de cap alguns regidors, conscients que retirar les bastides que han tapat la façana fins fa poc provocaria una polèmica que tot just ara s"acaba d'encendre. Josep Maria Massot, arquitecte municipal, ha aprofitat una polèmica que també s"esperava -«serà un element per animar les tertúlies», ironitza- per donar a conèixer la realitat. Defensa aferrissadament conservar el que ell considera una peculiaritat i un detall original del seu molt llunyà antecessor en el càrrec. De moment, tots dos -Del Villar i Massot- han aconseguit els seus propòsits: donar a conèixer la veritat i animar les tertúlies que al cap d'un segle i mig encara es conserven, com l'escut incomplet, al centre de Badalona.

l'edifici, pagat a terminis

l'ajuntament de Badalona va costar 40.000 rals pagats a terminis, o almenys això és el que estipulava el contracte firmat pel secretari municipal, Lluís Rovira, i per l'arquitecte Del Villar, i que Josep Maria Cuyàs i Tolosa va reproduir en un dels volums de la seva Història de Badalona. l'edifici el va encarregar l'alcalde de l'època, Josep Viñas, que va accedir al càrrec després d'haver fet fortuna a Cuba. És una reproducció de l'Ajuntament de Vilaclara, on Viñas tenia plantacions de tabac.
05-06-2003"

"El constructor del Ayuntamiento de Badalona puso un escudo incompleto porque no cobrabaBadalona.-Un detalle atribuido al enojo con que el arquitecto afrontó el tramo final de la construcción del Ayuntamiento ha llevado polémica a Badalona, ​​un siglo y medio después de la finalización de la obra. La coloración de la fachada, hasta ahora gris, ha dejado al descubierto que uno de los seis escudos de Cataluña que adornan los dos capiteles está incompleto. Mientras los responsables de la reciente restauración abogan por la conservación del detalle, algunos piden la restitución de lo que consideran una ofensa.

Francesc de Paula del Villar
, arquitecto municipal de Badalona a mediados del siglo XIX, terminó la construcción del Ayuntamiento muy enfadado por las imposiciones que le hizo el alcalde de la época, Josep Vinyas, y porque no cobraba.
El enojo del arquitecto llegó a tal extremo que decidió poner sólo tres barras a uno de los seis escudos hasta ahora incoloros que coronan los dos capiteles de la entrada a la casa consistorial. Es el escudo que queda más a la izquierda en el capitel de la banda de mar. Las dos cosas -el enojo y el detalle- se han descubierto un siglo y medio después a raíz de la remodelación de la Casa de la Villa. El vaciado previo del edificio permitió recuperar un documento en el que
Francesc de Paula del Villar se quejaba de no haber cobrado uno de los plazos de la cantidad pactada para hacer la obra -40.000 reales de la época-. por otra parte, el acabado final de la restauración hizo posible el descubrimiento de la firma de Del Villar, un detalle inapreciable hasta ahora, cuando se ha decidido dar color a algunas partes de la fachada. Los escudos, ahora pintados con los colores de la bandera, llevan las barras esculpidas en relieve.Ayer, la sección local de ERC presentó una instancia en la que pide la restitución de lo que considera un error de los restauradores actuales. Es lo que piensan la mayoría de vecinos cuando miran hacia arriba -la otra tesis apunta a un desprendimiento del extremo izquierdo del escudo- y lo que ha traído de cabeza algunos concejales, conscientes de que retirar los andamios que han tapado la fachada hasta hace poco provocaría una polémica que justo ahora se "acaba de encender. Josep Maria Massot, arquitecto municipal, aprovechó una polémica que también se" esperaba - «será un elemento para animar las tertulias», ironizó- para dar a conocer la realidad. Defendió encarnizadamente conservar lo que él considera una peculiaridad y un detalle original de su muy lejano antecesor en el cargo. De momento, ambos -Del Villar y Massot- han conseguido sus propósitos: dar a conocer la verdad y animar las tertulias que al cabo de un siglo y medio aún se conservan, como el escudo incompleto, en el centro de Badalona.
El edificio, pagado a plazos
El ayuntamiento de Badalona costó 40.000 reales pagados a plazos, o al menos eso es lo que estipulaba el contrato firmado por el secretario municipal, Lluís Rovira, y por el arquitecto Del Villar, y que Josep Maria Cuyàs i Tolosa reprodujo en uno de los volúmenes de su Historia de Badalona. el edificio lo encargó el alcalde de la época, Josep Vinyas, que accedió al cargo después de haber hecho fortuna en Cuba. El Ayuntameiento de Badalona es una reproducción del Ayuntamiento de Vilaclara, donde
Josep Vinyas tenía plantaciones de tabaco.
Font: El Punt, edició Barcelonès Nord05-06-2003"

No hay comentarios:

Publicar un comentario